Γάλα αμυγδάλου

amygdalogala

Το γάλα αμυγδάλου όπως όλα τα φυτικά γάλατα είναι ελεύθερο λακτόζης. Παρ’ όλα αυτά είναι τόσο γευστικό και θρεπτικό που δε χρειάζεται να έχει κάποιος δυσανεξία στη λακτόζη για να το εντάξει στη διατροφή του.

Το γάλα αμυγδάλου μπορούμε να το φτιάξουμε στο σπίτι με δύο τρόπους, είτε με το παραδοσιακό είτε με το πιο σύντομο τρόπο, και θα δούμε παρακάτω τι εννοώ.

Παραδοσιακός τρόπος

Τοποθετούμε αμύγδαλα ωμά και ανάλατα σε ένα μπωλ σκεπασμένα με νερό και μουλιάζουμε στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη ημέρα, στραγγίζουμε και ξεπλένουμε σε ένα ψιλό σουρωτήρι τα μουλιασμένα αμύγδαλα. Θα παρατηρήσουμε ότι η φλούδα έχει ξεχωρίσει από το καρπό. Σε αυτό το σημείο μπορούμε προαιρετικά να τα ξεφλουδίσουμε, διαφορετικά τα ρίχνουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε νερό σε αναλογία 1 προς 4 ή 1 προς 6 ανάλογα με τη πυκνότητα που θέλουμε να έχει το γάλα αμυγδάλου. Για να ενισχύσουμε τη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε μία πρέζα θαλασσινό αλάτι, μία κ.σ. εκχύλισμα ή ένα κλωνάρι βανίλιας, ένα με τέσσερις χουρμάδες βασιλικούς ανάλογα με το πόσο γλυκό επιθυμούμε το γάλα μας.

Εναλλακτικά, αν επιθυμούμε μια πιο αρωματική εκδοχή του, μπορούμε να προσθέσουμε κανέλα ή άλλα μπαχαρικά και για την αγαπημένη σοκολατένια γεύση μία κουταλίτσα σκόνη κακάο. Στη συνέχεια πολτοποιούμε καλά έως ότου τα αμύγδαλα διαλυθούν μέσα στο μίγμα. Το γάλα μας είναι έτοιμο. Σε ένα τουλπάνι ή τούλι ρίχνουμε προσεκτικά το περιεχόμενο του μπλέντερ και στραγγίζουμε καλά. Μεταφέρουμε το γάλα σε ένα αεροστεγώς κλεισμένο γυάλινο μπουκάλι και διατηρούμε στο ψυγείο. Τη ψίχα που απέμεινε στο τουλπάνι την επαναχρησιμοποιούμε σε άλλες συνταγές πάνκεϊκ, μάφιν, κέικ κλπ

Σύντομος τρόπος

Επειδή δεν είναι όλες οι μέρες κατάλληλες για πολλές εργασίες στη κουζίνα, ο παρακάτω τρόπος παρασκευής γάλακτος αμυγδάλου ήρθε για να μας λύσει τα χέρια, εξοικονομώντας χρόνο, προσπάθεια χωρίς να υστερεί το αποτέλεσμα σε γεύση, υφή και θρεπτικότητα. Σε αυτή τη παρασκευή θα χρειαστούμε τέσσερα με έξι φλιτζάνια νερό, 2 κ.σ. σπιτικό αμυγδαλοβούτυρο, βανίλια, αλάτι και ένα με τέσσερις χουρμάδες. Απλά πολτοποιούμε στο μπλέντερ και το σπιτικό μας αμυγδαλόγαλα είναι έτοιμο. Καλή σας απόλαυση!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο