Κρέμα καραμελέ κολοκύθας

Αυτή η κρέμα καραμελέ ή αλλιώς πουτίνγκα κολοκύθας είναι από τις πιο θρεπτικές, ελαφριές και εύκολες συνταγές για γλυκό που έχεις δοκιμάσει. Ότι είναι φυτική και άρα κατάλληλη για vegan διατροφή  και νηστεία το είπαμε; Και όμως ναι αυτή η συνταγή είναι η απόδειξη ότι για να φάμε κάτι νόστιμο και γλυκό δε χρειαζόμαστε ούτε ζάχαρη ούτε ζωικά λιπαρά. Καλή σας απόλαυση!

Υλικά για κρέμα καραμελέ

  • 300g ψητή πολτοποιημένη κολοκύθα
  • 1 ½ φλιτζ. (360ml) φυτικό γάλα π.χ. καρύδας
  • 40g κάσιους (μουλιασμένα σε νερό για 2-4 ώρες ή σε ζεστό νερό για 20 λεπτά, και στραγγισμένα)
  • 4-5 κ.σ. σιρόπι αγαύης  ή κάποιο άλλο υγρό γλυκαντικό
  • ½-1 κ.γλ. κανέλα
  • ½ κ.γλ. αγαρ άγαρ σκόνη (φυτική ζελατίνη)
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή σπόρους από ένα λοβό βανίλιας
  • 1/2 κ.γλ. κουρκουμά (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.γλ. σκόμη τζίντζερ (προαιρετικά)

Για την καραμέλα: 3 κ.σ. ζάχαρη καρύδας και 1 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

  1. Για να φτιάξουμε την καραμέλα, αναμιγνύουμε 3 κ.σ. ζάχαρη καρύδας με1 κ.σ. νερό σε ένα μπρίκι και ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Έχουμε πάντα το νου μας για να μη την κάψουμε. Όταν αρχίσουν να εμφανίζονται φουσκαλίτσες, μετράμε ένα λεπτό και απομακρύνουμε το μπρίκι από τη φωτιά.
  2. Επιλέγουμε τις φόρμες ή τα βαζάκια που θα χρησιμοποιήσουμε για την κρέμα καραμελέ. Καλύπτουμε την επιφάνεια του πάτου τους με 1,5-2 κ.γλ. από την καραμέλα και τα διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το μίγμα της κρέμας καραμελέ.
  3. Σε ένα μπλέντερ, επεξεργαστή τροφίμων, ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από τη σκόνη αγαρ αγαρ και πολτοποιούμε μέχρι να αλεστούν καλά. Δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε ανάλογα με τα γούστα κάποιο μπαχαρικό επιπλέον ή σιρόπι αγαύης.
  4. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μίγμα της κρέμας καραμελέ σε ένα αντικολλητικό σκέυος, προσθέτουμε τη σκόνη αγαρ αγαρ και ανακατεύουμε καλά. Μόλις το μίγμα έρθει σε βρασμό χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς για ακόμα 3-4 λεπτά, μέχρι να δέσει το μίγμα.
  5. Τέλος στραγγίζουμε το μίγμα σε ένα σκεύος και, αφού αφήσουμε 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του, αδειάζουμε το υγρό μέρος στα βαζάκια με τη καραμέλα και φυλάμε πίσω στο ψυγείο. Το μίγμα θα σφίξει και η κρέμα καραμελέ θα είναι έτοιμη σε 15 λεπτά.

Tip: εννοείται ότι η ψίχα που έμεινε από το στράγγισμα του μίγματος είναι τόσο θρεπτική και νόστιμη που δε την πετάμε. Αντίθετα μπορούμε να την καταναλώσουμε σκέτη ή να την απολαύσουμε στο γιαούρτι μας!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *