Κέικ μήλου χωρίς ζάχαρη

Αυτό το κέικ μήλου χωρίς ζάχαρη είναι ένα από τα πιο αφράτα, ζουμερά και υγιεινά κέικ που έχετε δοκιμάσει. Αποτελεί παραλλαγή συνταγής για κέικ μήλου με αντικατάσταση της ζάχαρης με στέβια. Έτσι γλιτώνετε 400 γραμμάρια ζάχαρης και 1600 θερμίδες. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της συνταγής είναι η πλούσια σύνθεσή της σε μήλα, οπότε οι λάτρεις των γλυκών με μήλα αλλά και όσοι επιθυμούν να φτιάξουν ένα υγιεινό και ελαφρύ κέικ, για τους ίδιους ή και την οικογένεια, σίγουρα θα το εκτιμήσουν. 

Το θρεπτικό αποτέλεσμα αυτής της συνταγής είναι ένα κέικ μήλου χωρίς ζάχαρη, πλούσιο σε φυτικές ίνες, χαμηλό σε λιπαρά αλλά πλούσιο σε καλά λιπαρά από το ελαιόλαδο και τα καρύδια, ενώ τα μπαχαρικά του προσδίδουν αντιοξειδωτική δράση και πλούσιο άρωμα. Εάν προσέχετε τη διατροφή σας ή είστε λάτρεις των κέικ, της μηλόπιτας και των ψητών μήλων, η συνταγή αυτή είναι σίγουρα για εσάς. Εάν πάλι ψάχνετε τρόπους να εντάξετε τα φρούτα στη διατροφή σας, αυτό το κέικ μήλου χωρίς ζάχαρη είναι επίσης μια καλή αρχή. 

Υλικά για τη ζύμη

  • 180 ml ελαιόλαδο
  • 80 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 100g stevia bio
  • 4 αβγά, μεσαία
  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 200γρ. αλεύρι ολικής ‘άλεσης
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι

Υλικά για τη γέμιση με τα μήλα

  • 5 μήλα, (1 κιλό)   (3 ξινόμηλα, 2 κόκκινα)
  • 1 κ.σ. κανέλα, τριμμένη
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • Λίγο σιρόπι αγαύης (περιλούζουμε τα μήλα)   ή 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα

Για τη γέμιση με τα μήλα

Ξεφλουδίζουμε τα μήλα. Κόβουμε σε κυβάκια αφαιρώντας τον πυρήνα και τους σπόρους του μήλου. Βάζουμε τα μήλα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, σιρόπι αγαύης ή λίγη ζάχαρη, τα χοντροκομμένα καρύδια, το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι.

Για τη ζύμη

Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκάλι και τη στέβια. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η στέβια. Προσθέτουμε τα αβγά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι, μέσα στο μπολ με τα αβγά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Παίρνουμε μια βουτυροαλευρωμένη στρογγυλή φόρμα με τρύπα, διαμέτρου 25 εκ. Με ένα κουτάλι προσθέτουμε το 1/3 από τη ζύμη. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μισό μείγμα της γέμισης με τα μήλα. Αν τα μήλα σας φανούν πολλά μην ανησυχήσετε ότι δεν έχετε κάνει κάτι καλά, το κέικ θα φουσκώσει και θα καλύψει όλα τα μήλα. Πάνω από τα μήλα, ρίχνουμε ακόμα 1/3 της ζύμης και προσθέτουμε το υπόλοιπο μισό μείγμα από τα μήλα στη φόρμα.

Τέλος καλύπτουμε με το τελευταίο τρίτο της ζύμης. Λειαίνουμε την επιφάνεια της ζύμης με ένα κουτάλι και χτυπάμε τη φόρμα μας στην επιφάνεια εργασίας για να καλύψει η ζύμη τα κενά.

Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα, για 60-70 λεπτά σε υψηλή σχάρα.

Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει στη φόρμα.  Στη συνέχεια μπορούμε να σερβίρουμε.

Καλή σας απόλαυση!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο