Δείκτης Μάζας Σώματος

Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI)

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), ή αγγλιστί Body Mass Index (BMI), είναι ένας εύκολος τρόπος για να αξιολογήσεις το βάρος σου.

Ο ΔΜΣ είναι ένας αριθμός  που προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους σου (κιλά) με το τετράγωνο του ύψους σου (μέτρα).

Συνεπώς, ο δείκτης αυτός μας δίνει μια αδρή εκτίμηση του κατά πόσο το σωματικό μας βάρος βρίσκεται ή όχι στα φυσιολογικά όρια (με βάση το ύψος μας) και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να μας δώσει πληροφορίες σχετικά με τη σύσταση του σώματός μας όπως π.χ. το σωματικό μας λίπος ή τη μυϊκή μάζα.

Όταν ο ΔΜΣ είναι αυξημένος, δηλαδή υψηλότερος του 25, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για εμφάνιση διάφορων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, καρδιαγγειακή νόσος, αναπνευστικά προβλήματα, υπογονιμότητα, διάφορες μορφές καρκίνου και γενικότερα χαμηλό προσδόκιμο και ποιότητα ζωής.

Να επισημάνουμε ότι η τιμή του ΔΜΣ μπορεί να είναι διαφορετική ανά τα χρόνια ακόμα και για το ίδιο το άτομο λόγω π.χ. μεγαλύτερης ηλικίας ή/και της κατάστασης της υγείας.

Σε γενικές γραμμές, η ιδανική τιμή του ΔΜΣ είναι αυτή που δίνει ένα βάρος το οποίο μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα με τον εαυτό μας και που μπορούμε να διατηρήσουμε, χωρίς να έχουμε συνεχείς αυξομειώσεις.

Ωστόσο, εκτός από το βάρος και το ΔΜΣ, ιδιαίτερη σημασία έχει η κατανομή λίπους στο σώμα. Ένας εύχρηστος και απλός δείκτης της εκτίμησης της κατανομής του λίπους είναι η περιφέρεια μέσης. Αυξημένη περιφέρεια μέσης για τους άντρες θεωρείται αυτή που είναι μεγαλύτερη από 102 cm και στις γυναίκες μεγαλύτερη από 88 cm . Όσοι δηλαδή εμφανίζουν μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης των παθήσεων που αναφέρθηκαν.

Πίνακας Δ.Μ.Σ. (BMI)

Απώλεια βάρους ακόμα και κατά 5-10% μπορεί να μειώσει σημαντικά διάφορους παθολογικούς δείκτες (π.χ. τα λιπίδια ή το σάκχαρο στο αίμα), ενώ θα βελτιώσει γενικότερα την υγεία, την ποιότητα ζωής και τη διάθεσή σου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο