ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Ο Βασικός Μεταβολισμός ή Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας αντιστοιχεί στην ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας, σε κατάσταση ηρεμίας, για να επιτελέσει τις βασικές δραστηριότητες που είναι απαραίτητες για τη διατήρησή του στη ζωή. Οι δραστηριότητες αυτές περιλαμβάνουν κυρίως την αναπνευστική λειτουργία, τις λειτουργίες του κεντρικού νευρικού και του κυκλοφορικού συστήματος, τη σύνθεση οργανικών ουσιών καθώς και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. 

Η μέτρηση του Βασικού Μεταβολισμού γίνεται με τη μέθοδο της έμμεσης θερμιδομετρίας. 

Ο βασικός μεταβολισμός επηρεάζεται ενδεικτικά από παράγοντες όπως  η ηλικία, το φύλο, η μάζα και η σύσταση σώματος, κ.α. Στους ενήλικες ο βασικός μεταβολισμός μειώνεται σταδιακά 2% κάθε δεκαετία, κάτι που κυρίως οφείλεται στη συνοδευόμενη με την ηλικία απώλεια μυϊκής μάζας. Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες λόγω μεγαλύτερης μυϊκής μάζας εμφανίζουν μεγαλύτερο μεταβολισμό σε σύγκριση με τις γυναίκες. Τέλος, διάφορες παθολογικές καταστάσεις και ορμονικές διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν αυξάνοντας ή μειώνοντας το μεταβολισμό.

Ο μεταβολισμός μας καθορίζει πόσες θερμίδες χρειαζόμαστε για να χάσουμε, να πάρουμε ή να διατηρήσουμε τα κιλά μας. Η μέτρηση του μεταβολισμού μας δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τους στόχους του βάρους μας.

Το μόνο που χρειάζεται για να μετρήσεις το μεταβολισμό σου είναι απλά να αναπνέεις.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όταν η ισορροπημένη διατροφή γίνεται οικογενειακή υπόθεση.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Είσαι έτοιμος/η να βελτιώσεις τις διατροφικές σου συνήθειες;

ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Θέλεις να μάθεις για το τρόπο συνεργασίας και τις διατροφικές συνεδρίες;

Μετάβαση στο περιεχόμενο