“Vegan bowls” – Νηστίσιμες πολυσαλάτες υψηλής πρωτεΐνης

πολυσαλάτα

“Vegan bowls” – Νηστίσιμες πολυσαλάτες υψηλής πρωτεΐνης

Οι νηστίσιμες πολυσαλάτες υψηλής πρωτεΐνης αποτελούν μία πολύ καλή εναλλακτική επιλογή για όσους θέλουν να απολαμβάνουν ποικιλία στη διατροφή τους αλλά και για όσους θέλουν να αυξήσουν την πρωτεΐνη στα γεύματα ιδίως κατά τη περίοδο της νηστείας.

Καθώς τη περίοδο της νηστείας αποφεύγονται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, είναι σημαντικό όχι μόνο να εντάξουμε στη διατροφή μας αλλά και να αυξήσουμε την κατανάλωση μη ζωικών τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη. Κάποιες από αυτές τις μη ζωικές τροφές αποτελούν τα καλαμαράκια, το χταπόδι, οι γαρίδες και τα υπόλοιπα θαλασσινά.

Επιπλέον, φυτικές τροφές υψηλής πρωτεΐνης αποτελούν οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, η σόγια, η κινόα, το ρύζι, το σουσάμι, το ταχίνι και ο χαλβάς. Συνδυασμοί των παραπάνω μπορούν να μας δώσουν ένα γευστικό, νηστίσιμο αλλά και θρεπτικό γεύμα.

Αν θέλετε λοιπόν και εσείς να ξεφύγετε από τα κλασσικά νηστίσιμα γεύματα, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τις παρακάτω δέκα νηστίσιμες πολυσαλάτες υψηλής πρωτεΐνης, και να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας τόσο σε πρωτεΐνη όσο και σε γεύση, χρώματα και αρώματα.

Πώς να φτιάξετε τις νηστίσιμες πολυσαλάτες υψηλής πρωτεΐνης

1. Σαλάτα με γαρίδες

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις σωτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή wok που έχει κάψει με ελάχιστο ελαιόλαδο. Μπορούμε να αρωματίσουμε τις γαρίδες προσθέτοντας στο σωτάρισμα σκόρδο, θυμάρι, βασιλικό και γλυκιά ή καπνιστή πάπρικα, ή εναλλακτικά τριμμένο ginger και ξύσμα lime.

Πλένουμε τα λαχανικά μας και ετοιμάζουμε τη βάση της σαλάτας μας. Χρησιμοποιούμε πράσινα λαχανικά για τη βάση της σαλάτας μας, ντοματίνια και πολύχρωμες πιπεριές. Τέλος, μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο φρούτο όπως μάνγκο ή αβοκάντο για ένα πιο εξωτικό αποτέλεσμα.

Ενδεικτικοί συνδυασμοί υλικών για σαλάτα με γαρίδες:

  • Σαλάτα μαρούλι, βαλεριάνα, ντοματίνια, πιπεριές πολύχρωμες, κυβάκια μάνγκο, ψητές γαρίδες.
  • Σαλάτα μαρούλι, βασιλικό, σπαράγγια, κρεμμύδι, αβοκάντο, ψητές γαρίδες.

2. Σαλάτα με φασόλια ή ρεβύθια

Στη σαλάτα με τα φασόλια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φασόλια που προτιμάμε, κόκκινα, μαυρομάτικα, ή πιαζ. Στη συνέχεια προσθέσουμε ψιλοκομμένα λαχανικά σαν να επρόκειτο να φτιάξουμε μία σαλάτα ταμπουλέ. Στο τέλος περιχύνουμε με το αγαπημένο μας ντρεσινγκ.

Ενδεικτικοί συνδυασμοί υλικών για σαλάτα με φασόλια ή ρεβύθια:

  • Κόκκινα φασόλια, πλιγούρι ή κινόα, πολύχρωμες πιπεριές, κρεμμύδι, σταφίδα και καρύδι.
  • Φασόλια πιάζ, κρεμμύδι, αβοκάντο, ντομάτα.
  • Ρεβύθια βρασμένα, μανιτάρια σωτέ, baby σπανάκι, λιαστή ντομάτα, καρύδι.
  • Ρεβύθια βρασμένα, ψητή γλυκοπατάτα, κρεμμύδι, πολύχρωμες πιπεριές, μαϊντανό.

3. Σαλάτα με μανιτάρια

Καθαρίζουμε και σωτάρουμε ή ψήνουμε τα μανιτάρια με ελάχιστο ελαιόλαδο και τα μυρωδικά που μας αρέσουν. Στη συνέχεια ξεπλένουμε και βράζουμε το πλιγούρι ή την κινόα για πέντε λεπτά. Τέλος αναμιγνύουμε τα λαχανικά και προσθέτουμε το ντρεσινγκ.

Ενδεικτικοί συνδυασμοί υλικών για σαλάτα με φασόλια:

  • Μανιτάρια, κουνουπίδι ψητό, κινόα, καρύδια, θυμάρι.
  • Μανιτάρια, ρόκα, μαύρες φακές, καστανό ρύζι, κουκουνάρι, κρεμμύδι, μαϊντανό.
  • Μανιτάρια, κινόα, λαχανίδα/kale.

4. Σαλάτα blueberries

Η σαλάτα blueberries είναι μία πρόταση για τους λάτρεις της σαλάτας με φρούτα. Δημιουργήστε γρήγορα αυτή τη πρωτότυπη και γευστική σαλάτα αναμιγνύοντας σπανάκι, ρόκα, bluberries, αβοκάντο, καρύδι και βρασμένη κινόα. Εμπλουτίστε ακόμα περισσότερο τη γεύση της με ένα ωραίο ντρέσινγκ από λάδι, μπαλσάμικο, μουστάρδα και χυμό πορτοκαλιού.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο