Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

World Food Day

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, για να τιμήσει την ίδρυση του οργανισμού το 1945 με σκοπό την εξάλλειψη της πείνας.  

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής – Επισιτισμού είναι: “Κανείς δεν δικαιούται να μένει πίσω!”

Το 2022 μας έχει επιφυλάξει μια συνεχιζόμενη πανδημία, έναν πόλεμο με πολλαπλές παρενέργειες και άλλες διακρατικές συγκρούσεις, μια κλιματική αλλαγή μάλλον χωρίς επιστροφή καθώς και μια ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών σε ένα γενικότερο πλαίσιο αστάθειας και διεθνών εντάσεων.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης εποχής, αφήνουν μοιραία και αναπόφευκτα το δυσοίωνο αποτύπωμα τους στην επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα. 

Η επισιτιστική ασφάλεια είναι το μέτρο της διαθεσιμότητας τροφίμων και της ικανότητας των ατόμων να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Χρειάζεται λοιπόν να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μοντέλο επισιτισμού για το πλανήτη ώστε να μπορεί να υπάρχει σταθερή και επαρκής πρόσβαση της ανθρωπότητας σε θρεπτικές τροφές. 

Κανείς δε μπορεί να υπολείπεται μένοντας πίσω!

Καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον, καλύτερη ζωή. 

Σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον όπως αυτό που ζούμε, οι οικονομίες, οι κουλτούρες και οι πληθυσμοί διασυνδέονται ολοένα και περισσότερο. Κάποιοι πληθυσμοί   φαινομενικά θεωρούνται περισσότερο ευάλωτοι από άλλους και αυτό σχετίζεται με τον τόπο καταγωγής, διαμονής και κοινωνικού status. 

Ωστόσο, η πραγματικότητα πλέον προειδοποιεί, και τα στοιχεία αποτυπώνουν με αμείλικτο τρόπο ότι ανεξαρτήτως προέλευσης και καταγωγής όλοι μας είμαστε ευάλωτοι και εύθραυστοι. 

Αν κάποιοι μένουν πίσω αγνοώντας τα σημάδια του επερχόμενου επισιτιστικού αδιεξόδου η αλυσίδα σπάει. Και αυτό επηρεάζει όχι μόνο τη ζωή εκείνων αλλά και των υπολοίπων. Το πρόβλημα λοιπόν είναι συλλογικό και επουδενί εξατομικευμένο. 

Στο κίνδυνο μιας παγκόσμιας κρίσης, οι παγκόσμιες συλλογικού φάσματος λύσεις είναι περισσότερο απαραίτητες από ποτέ. Στοχεύοντας σε καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερη ζωή και καλύτερο περιβάλλον μπορούμε δυνητικά να βελτιώσουμε τα αγροτροφικά συστήματα εφαρμόζοντας βιώσιμες και ολιστικές λύσεις που θα επιτρέψουν την μακροχρόνια κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη  της ανθρωπότητας χωρίς περιορισμούς ή  αποκλεισμούς σε ένα περιβάλλον που σίγουρα θα είναι πιο ανθεκτικό.

Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική!

Να θυμάσαι:

  • Να επιλέγεις ποικιλία, τοπικά, φρέσκα και εποχής τρόφιμα
  • Να καταναλώνεις ποικιλία λαχανικών, φρούτων, καρπών, οσπρίων και δημητριακών
  • Να αποφεύγεις το junk φαγητό και να έχεις ισορροπημένα snacks
  • Να ακολουθείς τον κανόνα 1/3 του πιάτου λαχανικά
  • Να προτιμάς ολικής από λευκές/επεξεργασμένες τροφές
  • Να παρασκευάζεις όποτε μπορείς τα γεύματά σου
  • Να γευματίζεις με την οικογένειά σου
  • Να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων
  • Να μην αφήνεις τη συσκευασία να σε παρασύρει
  • Να επιστρατεύεις την κριτική σκέψη στην επιλογή της τροφής σου
  • Να καταναλώνεις τοπικά-παραδοσιακά
  • Να προστατεύεις τον πλανήτη
  • Να μοιράζεσαι τη γνώση και εμπειρία της ισορροπημένης διατροφής με την οικογένεια και τους φίλους σου
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο