Νόστιμη και θρεπτική γκρανόλα χωρίς ζάχαρη

γκρανόλα χωρίς ζάχαρη

Η γκρανόλα αποτελεί κατά βάση ένα μίγμα βρώμης με ξηρούς καρπούς που συχνά εμπλουτίζεται με αποξηραμένα φρούτα, σπόρους, μπαχαρικά και κομμάτια σοκολάτας. Λόγω αυτής της ποικιλίας των συστατικών της η γκρανόλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες, καλά λιπαρά αλλά και πολλές βιταμίνες και μέταλλα, ιδανική επιλογή για ένα ισορροπημένο και θρεπτικό πρωινό ή σνακ.

Ωστόσο, ψάχνοντας στα ράφια του σουπερμαρκετ, θα παρατηρήσετε ότι η γκρανόλα του εμπορίου είναι συχνά πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένο λίπος. Μπορούμε όμως κάλλιστα να φτιάξουμε τη δική μας σπιτική γκρανόλα χωρίς ζάχαρη και κορεσμένο λίπος, με όποιο συνδυασμό υλικών και γεύσεων θέλουμε. Η παρακάτω συνταγή αποτελεί τη βάση για σπιτική γκρανόλα. Τολμήστε να αυτοσχεδιάσετε στο συνδυασμό των υλικών και δημιουργήστε τη δική σας μοναδική σπιτική γκρανόλα χωρίς ζάχαρη. Μην παραλείψετε τα μπαχαρικά όπως η κανέλα, το ginger, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, καθώς αυτά δίνουν έξτρα γεύση και άρωμα στη σπιτική γκρανόλα.

Δοκιμάστε την ιδανικά με φυτικό γάλα και γιαούρτι, ή και σκέτη για ένα τραγανό σνακ.

Υλικά

  • 4 φλιτζ. (360g) βρώμη
  • 3/4 φλιτζ. ωμά φουντούκια (115g)
  • 1/4 φλιτζ. (30g) ωμό κολοκυθόσπορο
  • 1/4 φλιτζ. (60ml) λάδι καρύδας
  • ¼ φλιτζ. (60ml) σιρόπι αγαύης ή σφενδάμου
  • 1/4 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 φλιτζ. (75g) αποξηραμένα φρούτα π.χ. σύκα σε λεπτές φέτες
  • 1/4 φλιτζ. (45g) σοκολάτα υγείας τριμμένη
  • 2 κ.σ. (25g) λιναρόσπορο
  • 3 κ.σ. αποξηραμένες νιφάδες καρύδας

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ᵒC.
  2. Αναμιγνύουμε όλα τα στερεά υλικά  σε ένα μπωλ.
  3. Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά, το λάδι καρύδας, σιρόπι αγαύης και το αλάτι.
  4. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε για να ενσωματώσουμε με τα στερεά υλικά. 
  5. Απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί πάνω σε λαδόκολλα και τοποθετούμε στο φούρνο.
  6. Ανακατεύουμε κάθε 5 λεπτά για να ψηθεί ομοιόμορφα η γκρανόλα και να μη καεί. 
  7. Όταν πάρει ελαφρώς καστανό χρώμα και ωραίο άρωμα, αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
  8. Αποθηκεύουμε έως και 1 μήνα σε αεροστεγώς κλεισμένο βάζο.
granola-breakfast
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο