Το βούτυρο αμυγδάλου είναι μία πεντανόστιμη φυτική πηγή πρωτεΐνης και καλών λιπαρών που μπορεί εύκολα να βρει κανείς στην αγορά αλλά τι καλύτερο από το να το παρασκευάσει μόνος σπίτι του.
Γιατί πολύ απλά είναι το προϊόν της πλήρους πολτοποίησης του αμυγδάλου. Το αποτέλεσμα είναι μία πάστα ρευστή με βελούδινη υφή και υπέροχο χρώμα και γεύση.
Εκτέλεση
- Προεργασία αμυγδάλων
Το μυστικό για να καταφέρουμε στο βούτυρο αμυγδάλου την κρεμώδης υφή είναι να χρησιμοποιήσουμε ωμά, ανάλατα αμύγδαλα και να τα καβουρδίσουμε για 10-15 λεπτά στο φούρνο. Και αυτό γιατί όταν τα αμύγδαλα είναι ζεστά μπορούν να διαλυθούν πιο γρήγορα καθώς τα έλαιά τους απελευθερώνονται πιο εύκολα και επιπλέον δίνουν μία ωραία καβουρδισμένη γεύση. Εναλλακτικά, αν έχουμε ψημένα αμύγδαλα απλά θα χρειαστεί να τα ζεστάνουμε στο φούρνο για λιγότερο σίγουρα χρόνο.
- Πολτοποίηση αμυγδάλων
Στη συνέχεια πολτοποιούμε πολύ καλά τα αμύγδαλα με διαλείμματα για να μη κάψουμε το μοτέρ του μπλέντερ.
Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.γλ. ελαιόλαδο ανά δύο φλιτζ. αμυγδάλων και λίγο θαλασσινό αλάτι αν προτιμάμε μία ελαφριά αλμυρή γεύση αλλά και για να αναδείξουμε τη γλυκιά γεύση του αμυγδάλου. - Διατήρηση αμυγδαλοβούτυρου
Τέλος μεταφέρουμε το αμυγδαλοβούτυρο σε δοχεία αεροστεγώς κλεισμένα και διατηρούμε στο ψυγείο έως και ένα μήνα. Μπορούμε να το καταναλώσουμε σε πολλές παραλλαγές, στο πρωινό μας σε ψωμί, σε χυλό βρώμης (πόριτζ), να το αλείψουμε σε φρέσκα φρούτα π.χ. μήλο, μπανάνα, να το χρησιμοποιήσουμε σε μπράουνις, πάνκεϊκ, μπισκότα κλπ.
Καλή σας απόλαυση!