Γεμιστά κολοκυθάκια λεμονάτα

kolokythakia-gemista

Τα γεμιστά κολοκυθάκια είναι το απόλυτο σπιτικό, παραδοσιακό φαγητό. Ποιός μπορεί να πει όχι σε ένα αχνιστό πιάτο μοσχοβολιστά γεμιστά κολοκυθάκια; Από τα πιο εύκολα και γρήγορα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, άκρως θρεπτικό καθώς συνδυάζονται σε απόλυτη ισορροπία όλα τα θρεπτικά συστατικά όπως ο υδατάνθρακας από το ρύζι, η πρωτεΐνη από τον κιμά, και τα λαχανικά. Το πιάτο αυτό αποτελεί ιδανική λύση για μικρούς και μεγάλους που δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τα λαχανικά σε μορφή σαλάτας ή ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την κατανάλωση των λαχανικών στην καθημερινότητά τους.

Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή και απολαύστε τα πιο νόστιμα και ελαφριά γεμιστά κολοκυθάκια με κιμά. Αρκεί να  χρησιμοποιήσετε σκέτο χυμό λεμονιού αντί για αυγολέμονο. Για όσους προτιμούν την vegan εκδοχή τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν κιμά σόγιας αντί για μοσχαρίσιο κιμά, ή και σκέτα με ρύζι και λαχανικά. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα! Καλή επιτυχία!

Για τα γεμιστά κολοκυθάκια θα χρειαστείτε:

  • 6-7 στρογγυλά κολοκυθάκια
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1-2 καρότα
  • 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 100 g ρύζι καρολίνα ή γλασέ ή καστανό parboiled
  • 500 ml νερό
  • 300 g άπαχο κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/3 ματσάκι δυόσμο
  • 1/3 ματσάκι άνηθο
  • Χυμό από ένα λεμόνι

Εκτέλεση

  • Παίρνουμε μια βαθιά μεγάλη κατσαρόλα.
  • Διαλέγουμε 6-7 στρογγυλά κολοκύθια μέτριου μεγέθους και δοκιμάζουμε να χωράνε, το ένα δίπλα στο άλλο, στην κατσαρόλα μας.
  • Κόβουμε τις κορυφές από τα κολοκύθια. Με έναν εκπυρηνωτή αφαιρούμε τη σάρκα από τα κολοκύθια.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, καρότο σε μικρά κυβάκια και τη μισή σάρκα από τα κολοκυθάκια.
  • Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι, ρίχνουμε όλα τα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. 
  • Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι τον κιμά και σοτάρουμε 3-4 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά. 
  • Ρίχνουμε 250 ml ζεστό νερό, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Γεμίζουμε τα κολοκύθια με ένα κουτάλι και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε όποια γέμιση περισσέψει στην κατσαρόλα γύρω από τα κολοκύθια.
  • Βάζουμε 250 ml ζεστό νερό, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά. Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά.
  • Μόλις τα γεμιστά κολοκυθάκια είναι έτοιμα, αφαιρούμε από τη φωτιά, αφήνουμε στην άκρη και αν μας αρέσει περιλούζουμε με λίγο επιπλέον χυμό λεμονιού. Καλή απόλαυση!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Μετάβαση στο περιεχόμενο