Δίαιτα Αποτοξίνωσης| Μόδα ή Υγιεινή Πρακτική;

δίαιτα αποτοξίνωσης

Η δίαιτα αποτοξίνωσης είναι από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες. Η υπόσχεση ότι καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η συγκεκριμένη δίαιτα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι δεν αποδεικνύεται επιστημονικά η εν λόγω αποτελεσματικότητά της. Η δίαιτα αποτοξίνωσης βασίζεται στην ιδέα ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να καθαρίζουμε τον οργανισμό μας από τις τοξίνες, ώστε να διατηρούμαστε υγιείς. Μερικοί από τους ισχυρισμούς που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη δίαιτα περιλαμβάνουν: εντυπωσιακή απώλεια βάρους, μεγαλύτερη ευεξία και ενέργεια, βελτιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, εξαφάνιση της κυτταρίτιδας.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα δύναται να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη επιλογή, που στις περισσότερες των περιπτώσεων προκαλεί σοκ με δυσάρεστες και ανυπολόγιστες συνέπειες για τον οργανισμό. Στην περίπτωση που επιθυμείτε να ακολουθήσετε κάποια δίαιτα για αποτοξίνωση, καλό θα είναι να γνωρίζετε εάν είναι κατάλληλη και ασφαλής για εσάς, βάσει και του τρόπου ζωής σας.

Τροφές που επιτρέπονται ή απαγορεύονται στη δίαιτα αποτοξίνωσης

Η δίαιτα αποτοξίνωσης δεν αφορά ένα συγκροτημένο τύπο δίαιτας, επομένως υπάρχουν διαφορετικά είδη και προσεγγίσεις. Κάποιες περιλαμβάνουν νηστεία εκ περιτροπής ή κατανάλωση υγρών κατ’ αποκλειστικότητα. Άλλες δε επιτρέπουν συγκεκριμένες τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, αποκλείοντας πολλές από τις τροφές που καταναλώνονται καθημερινά. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι μονοδιάστατες, συνήθως στερούνται ευελιξίας ή εναλλακτικών επιλογών εστιάζοντας στην επαναλαμβανόμενη κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Κατά βάση, αποτελούν δίαιτες εξπρές, εφαρμόζονται για σύντομο χρονικό διάστημα και δεν θυμίζουν σε κάθε περίπτωση έναν ισορροπημένο τρόπο – μοντέλο διατροφής που μπορεί να ακολουθηθεί μακροπρόθεσμα.

Διάρκεια και βαθμός δυσκολίας

Η δίαιτα αποτοξίνωσης διαρκεί από μία ημέρα έως ένα μήνα και συχνά περιλαμβάνει:

  • Πλήρη νηστεία για κάποια χρονικά διαστήματα
  • Αποκλειστική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • Αποκλεισμό αμυλούχων τροφίμων και γαλακτοκομικών προϊόντων
  • Κατανάλωση μιας μικρής γκάμας τροφίμων
  • Αποφυγή καφεΐνης και αλκοόλ

Η συμμόρφωση σε ένα στερητικό πρόγραμμα διατροφής, περιοριστικό και μονότονο, δεν είναι απλή υπόθεση. Πείνα και αδυναμία είναι κάποια πιθανά συμπτώματα. Το κατά πόσο μία δίαιτα αποτοξίνωσης είναι ασφαλής εξαρτάται αφενός από το διαιτολόγιο και αφετέρου από τη διάρκεια που θα το ακολουθήσετε. Σε γενικές γραμμές, είναι δύσκολο να ακολουθήσει κανείς για καιρό μία στερητική δίαιτα, πολύ χαμηλών θερμίδων και φτωχή σε θρεπτικά συστατικά. Πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν χαμηλά επίπεδα ενέργειας, υπογλυκαιμία, μυοσκελετικούς πόνους, κόπωση, ζαλάδα, πονοκέφαλο και ναυτία.

Έτοιμα γεύματα / συμπληρώματα:

Λόγω των περιορισμένων διατροφικών επιλογών, η διαδικασία προετοιμασίας των γευμάτων καθώς και η λίστα με τα ψώνια είναι αρκετά μικρή. Πολλές από τις δίαιτες αποτοξίνωσης συστήνουν συνδυαστικά κάποια βότανα, χάπια, σκόνες και άλλες μεθόδους καθαρισμού εντέρου. Οι συμπληρωματικές μέθοδοι ποικίλουν και συνήθως ανεβάζουν το κόστος της διαδικασίας.

Άσκηση κατά την δίαιτα αποτοξίνωσης

Η άσκηση δεν είναι απαραίτητη κατά τη περίοδο της δίαιτας αποτοξίνωσης και κατά πάσα πιθανότητα ούτε εφικτή, καθώς το σώμα δεν έχει την ενέργεια να την πραγματοποιήσει.

χυμος-αποτοξινωσης

Ενδείκνυται για τη βελτίωση παθολογικών καταστάσεων;

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης όχι μόνο δεν είναι κατάλληλες για ανθρώπους με προβλήματα υγείας, αλλά θα μπορούσαν να αποβούν και ιδιαίτερα επιβλαβείς. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι μία δίαιτα αποτοξίνωσης μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης ή της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Για τους δε διαβητικούς, είναι αρκετά επικίνδυνες. Οποιαδήποτε δίαιτα περιορίζει δραστικά την τροφή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, ιδίως σε άτομα που λαμβάνουν αντιδιαβητική αγωγή.

Επιπτώσεις της δίαιτας αποτοξίνωσης

Η πλήρης νηστεία, ή ο σοβαρός περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων, περιορίζει την πρόσληψη ενέργειας και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας. Η ραγδαία απώλεια βάρους, μετά από σοβαρό περιορισμό της διαιτητικής πρόσληψης μπορεί πράγματι να επιτευχθεί, ωστόσο το βάρος που χάνεται είναι κυρίως νερό, γλυκογόνο (η αποθήκη υδατανθράκων στον οργανισμό) και μυϊκή μάζα, παρά λίπος. Συνεπώς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστεί κόπωση, ζάλη και μειωμένη σωματική ενέργεια, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα τα κατάλληλα καύσιμα που χρειάζεται ο οργανισμός για να ανταποκριθεί στη σωματική δραστηριότητα. Στο τέλος του προγράμματος αποτοξίνωσης, και εφόσον επιστρέψει κανείς στις παλιές διατροφικές του συνήθειες, το πιθανότερο είναι το σωματικό βάρος να επανέλθει στα αρχικά επίπεδα.

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για αποτοξίνωση;

Αν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, μία δίαιτα αποτοξίνωσης ίσως ρίξει κάποιους πόντους αλλά πολύ πιθανό σύντομα να επιστρέψουν. Σε περίπτωση που επιθυμείτε τη αποτοξίνωση του οργανισμού σας, μη ξοδεύετε χρόνο και χρήματα για κάτι που επιστημονικά αμφισβητείται, έχοντας ταυτόχρονα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Το σώμα σας γνωρίζει πολύ καλά πώς να απομακρύνει τις τοξίνες ότι και αν είναι αυτό που τρώμε. Αποφύγετε ειδικά εκείνες τις δίαιτες που υπόσχονται αποτοξίνωση ήπατος με συμπληρώματα και ειδικά σκευάσματα ή μεθόδους, ή οποιοδήποτε άλλη καθαρτική μέθοδο.

Εάν πραγματικά σας ενδιαφέρει η ιδέα της αποτοξίνωσης, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ολικής άλεσης δημητριακών, καθώς και άπαχης πρωτεΐνης, ώστε να καταναλώνετε λιγότερες επεξεργασμένες τροφές. Αυτή η τακτική είναι ασφαλής και ωφέλιμη για τον οργανισμό, με καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, ιδίως αν την συνδυάσετε με σωματική άσκηση.

Συμπερασματικά

Αναμφίβολα, η αποφυγή κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας καφεΐνης, αλκοόλ και τροφίμων με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμη. Ωστόσο, η καλύτερη προσέγγιση για τη διατήρηση ενός ιδανικού σωματικού βάρους είναι η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, που ταιριάζει στον τρόπο ζωής και τις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Σε περίπτωση που στόχος είναι η απώλεια βάρους, προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα των μερίδων που καταναλώνετε, να βελτιώσετε την ποιότητα της τροφής σας και μην ξεχνάτε να συμπεριλάβετε την άσκηση στη ζωή σας.

Εάν για οποιοδήποτε λόγο χρειάζεστε διατροφική υποστήριξη και καθοδήγηση, συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας για έγκυρη και ασφαλή πληροφόρηση. Μία ισορροπημένη προσέγγιση της διατροφής σας είναι το καλύτερο στοίχημα για ένα καλοσχηματισμένο και υγιές σώμα.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο