Γλυκό κουταλιού λεμόνι

glyko-koytalioy-lemoni

Η έμπνευση για το γλυκό κουταλιού λεμόνι προέκυψε μία ημέρα που σκεφτόμουν τι να κάνω με τα 15 κιλά ολόφρεσκα, μυρωδάτα λεμόνια παραγωγής μας που είχαν περισσέψει, αφού είχα χαρίσει σε συγγενείς και φίλους. Τότε αποφάσισα να τα ανακυκλώσω σε όποια μορφή μπορούσα. Αρχικά τα έτριψα και φύλαξα το ξύσμα τους σε σακουλάκια στην κατάψυξη. Στη συνέχεια τα έστυψα και κράτησα το μισό χυμό για σπιτική λεμονάδα και τον υπόλοιπο τον αποθήκευσα σε παγάκια στην κατάψυξη. Τέλος τις φλούδες που είχαν μείνει τις έφτιαξα γλυκό κουταλιού λεμόνι και έτσι δεν πέταξα τίποτα παρά μόνο τα κουκούτσια.

Όπως όλα τα εσπεριδοειδή γλυκά του κουταλιού, έτσι και το γλυκό κουταλιού λεμόνι χρειάζεται ξεπίκρισμα. Μπορούμε  να ξεπικρίσουμε τις φλούδες  με διαδοχικά βρασίματα μέχρι να μαλακώσουν οι φλούδες  ή  αφήνοντάς τις για πολλές ώρες μέσα σε κρύο νερό που θα αλλάζουμε τακτικά. Εγώ επέλεξα ένα συνδυασμό ξεπικρίσματος σε ζεστό και κρύο νερό για μεγαλύτερη ευκολία. Αφού καθάρισα τα λεμόνια με την ησυχία μου και τα ξεπίκρισα βράζοντας τα 3 φορές, στη συνέχεια τα άφησα σε κρύο νερό για μισή μέρα. Την επόμενη ημέρα τα στράγγιξα και τα έδεσα με το σιρόπι. Βρείτε παρακάτω αναλυτικά τις οδηγίες για τη συνταγή.

Πώς θα φτιάξετε το πιο πετυχημένο γλυκό κουταλιού λεμόνι

Για να πετύχει το γλυκό λεμόνι διαλέγουμε φρέσκα, ακέρωτα και χοντρόφλουδα λεμόνια, με αφράτη σάρκα. Προτιμήστε βιολογικά λεμόνια ή λεμόνια από δέντρο που δεν έχουν ψεκαστεί.

ΥΛΙΚΑ

  • Φλούδες λεμονιών που έχουμε τρίψει εξωτερικά ομοιόμορφα και καθαρίσει εσωτερικά από τις ίνες
  • Ζάχαρη (επί 1,5 τα γραμμάρια της ποσότητας της φλούδας των λεμονιών πριν τη βράσουμε)
  • Για κάθε κιλό ζάχαρη,  2 κούπες ( 500 ml περίπου) νερό και 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • Προαιρετικά, 2-3 κλωναράκια αρμπαρόριζα ή 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

lemons-zest

lemonia
lemons-boil

Εκτέλεση

Κόβουμε και πετάμε τις κορυφές των λεμονιών.

Πλένουμε τις φλούδες, τις κόβουμε σε ραβδάκια (όχι πολύ λεπτά) ή τις τυλίγουμε σε ρολά που στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες.

Βάζουμε τις φλούδες σε άφθονο νερό  και τις βράζουμε. Μετράμε 5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσουν να βράζουν και αδειάζουμε το νερό. Επαναλαμβάνουμε 3 φορές  την ίδια διαδικασία μέχρι να ξεπικρίσουν (δοκιμάζουμε).

Όταν βράσουν γίνονται σχεδόν διάφανες. Αν έχουν μαλακώσει πολύ και είναι ακόμη πικρές,  τις  αφήνουμε για 12- 24 ώρες σε κρύο νερό , το οποίο αλλάζουμε 2-3 φορές για να ξεπικρίσουν στο βαθμό που επιθυμούμε.

Τις  στραγγίζουμε σε τρυπητό και τις απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα να απορροφηθούν τα υγρά τους.

Βάζουμε τη ζάχαρη να βράσει με το νερό για  5 λεπτά και προσθέτουμε τις φλούδες. Αφήνουμε να βράσουν 10-15 λεπτά, σε μεσαία φωτιά, από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός.

glyko-koutaliou-lemoni

Αποσύρουμε από το μάτι και αφήνουμε το γλυκό κουταλιού λεμόνι να μείνει 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια ξαναβράζουμε το γλυκό  μέχρι να δέσει το σιρόπι. Δοκιμάζουμε το δέσιμο του σιροπιού, στάζοντας μία σταγόνα σε ένα πιατάκι. Εάν το σιρόπι διαλύεται θέλει λίγο ακόμα βράσιμο. Εάν το σιρόπι παραμένει σε μορφή σταγόνας στο πιατάκι, τότε είναι έτοιμο. Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα/ή το εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά).  Φυλάμε το γλυκό ζεστό σε ζεστά αποστειρωμένα βάζα, καλύπτοντας το περιεχόμενο με το σιρόπι και προσέχοντας να μη καούμε. Αναποδογυρίζουμε τα βάζα με μία πετσέτα  μέχρι να κρυώσουν και τα φυλάμε. Αν ανοιχτεί το βάζο, διατηρούμε το γλυκό κουταλιού λεμόνι στο ψυγείο.

Μικρά μυστικά:

  • Κρατάμε το ξύσμα των λεμονιών στην κατάψυξη  για να αρωματίσουμε άλλα γλυκά ή φαγητά, και  παίρνουμε το χυμό τους για άλλες χρήσεις.
  • Η πικρή γεύση δεν φεύγει με τη ζάχαρη αλλά με τη διαδικασία του βρασμού. Δοκιμάστε και συνεχίστε τη διαδικασία του ξεπικρίσματος μέχρι την επιθυμητή γεύση.

glyko-koutaliou-lemoni

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο