Καρύδα – Μία εξωτική υπερτροφή.

karyda diatrofi

Ποιά είναι η θρεπτική σύσταση της καρύδας;

Η καρύδα, αυτός ο δημοφιλής εξωτικός καρπός με το σκληρό καφέ περίβλημα και τη λευκή σάρκα, ανήκει στην διατροφική ομάδα των φρούτων, συγγενής του δαμάσκηνου και του ροδάκινου. Γνωστή και ως “δέντρο της ζωής”, η καρύδα έχει μία χαρακτηριστική γλυκιά γεύση και ένα άρωμα που μας παραπέμπει σε ξέγνοιαστες καλοκαιρινές στιγμές, ενώ συχνά αποτελεί βασικό συστατικό δροσερών καλοκαιρινών ροφημάτων και ποτών. Η καρύδα μπορεί να καταναλωθεί ωμή είτε αποξηραμένη σε μορφή νιφάδων, αλλά και με τη μορφή άλλων προϊόντων όπως το γάλα καρύδας, το νερό καρύδας και το βούτυρο ή λάδι καρύδας.

Η σάρκα της καρύδας αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών, βιταμινών (C, E, B), ιχνοστοιχείων (χαλκό, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο), πρωτεΐνης αλλά και λιπαρών. Τα λιπαρά της καρύδας, σε αντίθεση με αυτά άλλων καρπών, ανήκουν στη πλειοψηφία τους στα μέσης αλύσου λιπαρά οξέα, τα οποία μεταβολίζονται πιο γρήγορα σε σχέση με τα υπόλοιπα λιπαρά και άρα έχουν μικρότερη πιθανότητα να αποθηκευτούν ως λίπος στο σώμα.

Ωστόσο, η καρύδα είναι από τα λίγα φυτικά προϊόντα που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, λιπαρά που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, και συνεπώς συστήνεται η κατανάλωσή της με μέτρο. Ποιά είναι όμως αναλυτικά τα προϊόντα καρύδας και ποιές οι ιδιότητές τους;

νερό καρύδας

Γάλα καρύδας

Το γάλα καρύδας προέρχεται από το μούλιασμα και πολτοποίηση της σάρκας της καρύδας σε ζεστό νερό και έχει ένα χαρακτηριστικό υπόλευκο χρώμα. Ως φυτικό γάλα, το γάλα καρύδας είναι ελεύθερο λακτόζης και συνεπώς μπορεί να καταναλωθεί ως υποκατάστατο γάλακτος από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη αλλά και χορτοφάγους. Επιπλέον, πολύ συχνή είναι η χρήση του στη μαγειρική κυρίως σε διεθνείς κουζίνες, αλλά και ως βάση σε smoothies, milkshakes ή ως υποκατάστατο γάλακτος στη ζαχαροπλαστική. Η υψηλή σύστασή του σε λιπαρά παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύσταση για κατανάλωσή του με μέτρο.

Νερό ή χυμός καρύδας

Το νερό ή αλλιώς ο χυμός της καρύδας είναι το διαυγές υγρό που προέρχεται από τις άγουρες, πράσινες καρύδες. Η γεύση του είναι γλυκιά και θυμίζει ξηρό καρπό. Φτωχό σε θερμίδες και φυσικά λιπαρά, το νερό καρύδας περιέχει περισσότερο κάλιο από ότι τέσσερις μπανάνες, εύπεπτους υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες. Συνεπώς το νερό καρύδας αποτελεί μία ευχάριστη, εύγευστη και ολιγοθερμιδική επιλογή, κατάλληλη εξίσου με το νερό για την ενυδάτωσή μας.

Νιφάδες ή τριμμένη καρύδα

Το τρίμμα ή οι νιφάδες καρύδας προέρχονται από αφυδατωμένη καρύδα. Η σύστασή τους είναι όμοια με αυτή της σάρκας της καρύδας, με τη διαφορά ότι απουσιάζει το νερό. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε γεύση στο πρωινό μας, σε μούσλι, φρουτοσαλάτες, γιαούρτι και γλυκά, ενώ ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα.

Βούτυρο ή λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας προέρχεται από τη σάρκα ώριμης καρύδας. Πρόκειται για φυτικό έλαιο πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, για αυτό και η κατανάλωσή του συστήνεται να γίνεται με μέτρο. Το παρθένο λάδι καρύδας αποτελεί πλούσια πηγή λαυρικού οξέος, το οποίο φημίζεται για την ισχυρή αντιβακτηριακή και αντιϊκή του δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό μας από αντίστοιχες λοιμώξεις. Χρησιμοποιείται κυρίως ως λιπαρή ύλη ή βούτυρο σε χορτοφαγικές δίαιτες αλλά και για να δώσει μία τροπική νότα στη παρασκευή λαχανικών, πιάτων με κάρυ ή ψαριού.

Ζάχαρη καρύδας

Η ζάχαρη καρύδας προκύπτει από το χυμό των κομμένων ανθέων της καρύδας και έχει την ίδια γλυκύτητα με τη μαύρη ζάχαρη και ελαφρώς καραμελένια. Το κύριο γλυκαντικό συστατικό της είναι η σουκρόζη, ενώ είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά όπως και η κοινή ζάχαρη. Όσο αφορά τη θερμιδική της σύσταση, η ζάχαρη καρύδας δίνει περίπου την ίδια ενέργεια με την κοινή λευκή ή καστανή ζάχαρη. Συνεπώς θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, τουλάχιστον από άποψη θρεπτικής αξίας, να προτιμήσει τη ζάχαρη καρύδας έναντι της κοινής ή της καστανής ζάχαρης.

φοίνικας
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο