Κριθαρότο με μελάνι σουπιάς

κριθαρότο σουπιάς

Για ένα πετυχημένο κριθαρότο με μελάνι σουπιάς θα χρειαστούμε τρία βασικά υλικά. Χοντρό κριθαράκι για κριθαρότο με σπειρωτή υφή, ζωμό θαλασσινών και μελάνι σουπιάς.

Το ζωμό θαλασσινών μπορούμε να το φτιάξουμε εμείς ή να το προμηθευτούμε έτοιμο από κάποιο ντελικατέσεν. Το μελάνι σουπιάς παρομοίως μπορούμε να το προμηθευτούμε από ντελικατέσεν ή να το πάρουμε από σουπιά που δεν έχει σπάσει ο σάκος της με το μελάνι. Σαφώς το πετυχημένο κριθαρότο με μελάνι σουπιάς κρίνεται από την ισορροπημένη γεύση αλλά και τη σπειρωτή υφή του, και είναι ένα γεύμα θα λέγαμε για απαιτητικούς ουρανίσκους.

Εάν θέλετε και εσείς να απολαύσετε ένα γευστικό πιάτο θαλασσινών, το κριθαρότο με μελάνι σουπιάς είναι εξαιρετικά θρεπτικό πιάτο αλλά και ελαφρύ, ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.

Ζωμός θαλασσινών για το πιο νόστιμο κριθαρότο με μελάνι σουπιάς

Για το ζωμό θαλασσινών θα χρειαστούμε γαρίδες και μύδια, τα οποία θα τα μαγειρέψουμε ξεχωριστά και στο τέλος θα ενώσουμε τους ζωμούς τους.

Για ζωμό από γαρίδες

Εκτέλεση

  1. Σωτάρουμε ελαφρώς με ελαιόλαδο το κρεμμύδι με τα κεφάλια από τις γαρίδες και ρίχνουμε τα λαχανικά.
  2. Σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε ζεστό νερό να σκεπαστούν τα κεφάλια από τις γαρίδες.
  3. Βράζουμε για 40 λεπτά και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό αν χρειαστεί.

Υλικά

  • 6-8 κεφάλια από γαρίδες
  • κρεμμύδι
  • καρότο
  • σέλερυ
  • ντομάτα
  • κονιάκ
  • νερό

Για ζωμό από μύδια

Εκτέλεση

Αχνίζουμε τα μύδια με ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο και μαϊντανό. Σβήνουμε με λευκό κρασί. Τα μύδια είναι έτοιμα μόλις ανοίξουν.

Υλικά

  • μύδια

  • σκόρδο

  • κρεμμύδι

  • μαϊντανό

  • λευκό κρασί

Τέλος, ενώνουμε και πολτοποιούμε τους ζωμούς σε ένα μούλτι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά.

Στην τελική ευθεία για το κριθαρότο με μελάνι σουπιάς

Εκτέλεση

  1. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε ζεστό σκεύος και σωτάρουμε το κρεμμύδι.
  2. Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά. Σβήνουμε με λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε σταδιακά ζεστό το ζωμό θαλασσινών.
  3. Χαμηλώνουμε το μάτι και σιγοβράζουμε, προσθέτοντας ζεστό νερό ή ζωμό από κοτόπουλο, μέχρι το κριθαράκι να χυλώσει. Προσθέτουμε χυμό και ξύσμα από ένα lime.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μελάνι σουπιάς (1-2 κ.σ.), λίγο ελαιόλαδο, βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε για να ρυθμίσουμε το αλάτι.

Υλικά

  • 150g κριθαράκι μέτριο
  • ζωμό θαλασσινών
  • λίγο μελάνι σουπιάς
  • λίγο βούτυρο
  • ελαιόλαδο
  • lime

Τέλος, μπορούμε αν θέλουμε να γαρνίρουμε με λίγες γαρίδες και τα μαγειρεμένα μύδια που έμειναν από τη παρασκευή του ζωμού θαλασσινών. Σε αυτή τη περίπτωση, καθαρίζουμε τα σώματα των γαρίδων, σωτάρουμε σε αντικολλητικό με λίγο ελαιόλαδο και σβήνουμε με λεμόνι.

Συνθέτουμε το πιάτο μας και απολαμβάνουμε.

Καλή σας όρεξη!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο