Τα νηστίσιμα γεύματα μπορούν να συνδυάζουν άριστα την ισορροπία, τη θρεπτικότητα αλλά και τη νοστιμιά. Μιας και τα νηστίσιμα γεύματα αποτελούνται από φυτικά προϊόντα, τι θα λέγατε να δοκιμάζατε για γεύμα σας μία πλούσια σε φυτικές τροφές πολυσαλάτα;
Ας δούμε πώς μπορούμε να ετοιμάσουμε μία χορταστική νηστίσιμη σαλάτα κινόα με ισορροπία θρεπτικών συστατικών. Για να φτιάξουμε μία πολύχρωμη, γευστική και αρωματική νηστίσιμη σαλάτα κινόα, πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτική πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, θα χρειαστούμε:
Υλικά για νηστίσιμη σαλάτα κινόα:
- κινόα
- κουνουπίδι
- μανιτάρια
- ντοματίνια
- πιπεριά φλωρίνης
- μαραθόριζα
- κρεμμύδι
- ελιές
- κολοκυθόσπορο
- μαϊντανό
- καπνιστή πάπρικα/ή κύμινο
- θυμάρι
Σως αβοκάντο:
- 1 μικρό αβοκάντο
- λίγο ελαιόλαδο
- λεμόνι
- αλάτι – πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να φτιάξουμε τη νηστίσιμη σαλάτα κινόα, ξεκινάμε βράζοντας την κινόα που θα χρησιμοποιήσουμε σε διπλάσια ποσότητα νερού σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις πάρει βράση η κινόα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
Παράλληλα πλένουμε καλά τα λαχανικά μας, και τα κόβουμε στο σχήμα που μας αρέσει. Τοποθετούμε κομμένο το κουνουπίδι σε τουφάκια σε μία λαδόκολλα και αλείφουμε με ένα πινέλο κύμινο που έχουμε διαλύσει σε ελαιόλαδο. Ψήνουμε το κουνουπίδι στο φούρνο ( γκριλ) έως ότου αυτό μαλακώσει και ροδίσει. Μπορούμε επίσης να ψήσουμε μαζί με το κουνουπίδι και τη πιπεριά φλωρίνης, ώστε να μας δώσει τη μαλακή της εκδοχή, ή εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε ξιδάτη πιπεριά φλωρίνης.
Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι που έχουμε ελαφρώς λαδώσει, ρίχνουμε μία σκελίδα σκόρδο και λίγο θυμάρι μέχρι να μυρίσουν τα αρώματά τους και στη συνέχεια προσθέτουμε τις φετούλες από τα μανιτάρια μας. Σωτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε.
Στο ίδιο αντικολλητικό τηγανάκι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε μία σκελίδα σκόρδο και θυμάρι να ελευθερώσουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στα δύο ή ολόκληρα (αν είναι μικρά) και πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα. Μόλις αρχίσουν να μαραίνονται προσθέτουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να δημιουργηθεί μία δεμένη κόκκινη αρωματική σάλτσα.
Συνεχίζουμε να φτιάξουμε τη σως αβοκάντο για τη νηστίσιμη σαλάτα κινόα. Πολτοποιούμε το αβοκάντο με λίγο ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι μέχρι να πάρουμε μία βελούδινη, ομοιογενή, πλούσια σε γεύση και κρεμώδη υφή σως αβοκάντο.
Τέλος αναμειγνύουμε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά, τη βρασμένη κινόα, τα κομμένα ωμά και ψητά λαχανικά, τη σως αβοκάντο, και ολοκληρώνουμε τη νηστίσιμη σαλάτα κινόα πασπαλίζοντας με κολοκυθόσπορο, αλάτι, πιπέρι και τα αγαπημένα μας μπαχαρικά.
Καλή σας απόλαυση!