Οργανώνοντας το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

to trapezi tis katharas defteras

Καθώς η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Σαρακοστής, πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας έχουν οι νηστίσιμοι σαρακοστιανοί μεζέδες. Από τα πιο δημοφιλή σαρακοστιανά εδέσματα που σερβίρονται στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι η ταραμοσαλάτα, τα θαλασσινά, η λαγάνα, ο χαλβάς ενώ δεν λείπουν και οι τηγανητές πατάτες, τα όσπρια, τα ντολμαδάκια, οι ελιές, τα τουρσί, τα λαχανικά και οι κεφτέδες λαχανικών. Τα περισσότερα από τα παραπάνω τρόφιμα φημίζονται για την υψηλή θρεπτική τους αξία και τα οφέλη τους στην υγεία μας. Ωστόσο, πιθανή παρεκτροπή μας στον συνδυασμό και στις ποσότητες κατανάλωσης μπορεί να φορτώσει τον οργανισμό μας με πολλές περιττές θερμίδες από λιπαρά, υδατάνθρακες αλλά και επιπλέον αλάτι. Επιπλέον, μία απρόσεκτη επιλογή ευαλλοίωτων τροφίμων όπως τα θαλασσινά μπορεί να μας στοιχίσει σε γαστρεντερίτιδα ή τροφική δηλητηρίαση. Για να απολαύσετε το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας με ασφάλεια και χωρίς συμπτώματα δυσφορίας, φουσκώματος, αύξηση βάρους και ενοχές, ακολουθήστε τις παρακάτω διατροφικές οδηγίες.

6+1 συμβουλές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

  1. Ξεκινήστε το γεύμα σας με σαλάτα. Τα λαχανικά, πλούσια σε φυτικές ίνες, ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού και βοηθούν στον έλεγχο της ποσότητας του γεύματος.
  2. Γεμίστε το πιάτο σας μία φορά με όσα εδέσματα θέλετε να γευτείτε και αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Έτσι θα ελέγξετε καλύτερα την ποσότητα που θα καταναλώσετε.
  3. Καταναλώστε κάποιο λαδερό ή όσπρια ως κύριο γεύμα, ή συστατικό σαλάτας. Είναι πολύ χορταστικά και πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες και ίνες, χωρίς πολλές θερμίδες, αρκεί να προσέξτε τις ποσότητες λαδιού στο μαγείρεμα. 
  4. Επιλέξτε υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος και αποφύγετε το τηγάνισμα. Προτιμήστε θαλασσινά, πατάτες και λαχανικά ψητά, βραστά ή αχνιστά.
  5. Καταναλώστε με σύνεση τη λαγάνα, όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε ψωμί και προτιμήστε κάποια εκδοχή ολικής αλέσεως.
  6. Πιείτε νερό για να ξεδιψάσετε και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ στα δύο ποτήρια για τους άντρες και ένα για τις γυναίκες.
  7. Όσο αφορά στο χαλβά, καταναλώστε με μέτρο καθώς πέρα από την πλούσια γεύση του και την θρεπτική του αξία είναι πλούσιος και σε θερμίδες. Προτιμήστε κάποια απλή εκδοχή του με γεύση βανίλιας ή κακάο, αντί ξηρών καρπών ή σοκολάτας, και  χαμηλότερης περιεκτικότητας σε ζάχαρη ή με στέβια.
salata-fasolia

Τι άλλο να προσέξω στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

  • Τα τουρσί, αν και λαχανικά, αποτελούν κρυφές πηγές αλατιού. Συνεπώς, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε αλάτι, καλό είναι να αποφεύγονται (ιδίως από υπερτασικούς) ή να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.
  • Ο ταραμάς ή ταραμοσαλάτα, παρασκευάζεται από αυγά ψαριών, ψωμί, αλάτι, λεμόνι και ελαιόλαδο. Είναι τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία, αλλά και υψηλό σε θερμίδες, οπότε αρκεστείτε σε μία με δύο κουταλιές της σούπας (περίπου 100-200 θερμίδες). Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται, επίσης λόγω αλατιού, από τα άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση.
  • Επιλέξτε με προσοχή τα θαλασσινά. Ελέγξτε τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (οσμή και όψη) των φρέσκων θαλασσινών που πρόκειται να αγοράσετε. Αποφύγετε τα οστρακοειδή “ελευθέρας βοσκής”, ενώ στα κατεψυγμένα προϊόντα ελέγξτε την ημερομηνία λήξης. Αν τα προμηθευτείτε φρέσκα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο καθάρισμα αλλά κυρίως στο μαγείρεμά τους. Αυτά των οποίων το κέλυφος δεν ανοίγει θα πρέπει να πεταχτούν.
  • Ιδιαίτερη προσοχή, λόγω αλατιού, χρειάζεται επίσης και στα προϊόντα κονσέρβας (π.χ. καλαμαράκια) καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου ως συντηρητικό.

Οι θερμίδες των σαρακοστιανών

θερμιδες σαρακοστης
Φυσικά, καιρού επιτρέποντος ας φροντίσουμε να απολαύσουμε την ημέρα με ένα περίπατο στη φύση, το πέταγμα του παραδοσιακού χαρταετού, λίγο χορό ή/και άλλες δραστηριότητες. Με αυτό το τρόπο, θα καταφέρουμε να κάψουμε αρκετές θερμίδες ευχάριστα, αντισταθμίζοντας αφενός ό,τι παραπανίσιο ενδεχομένως καταναλώςουμε στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και χαλαρώνοντας αφετέρου μιας και θα έχουμε αλλάξει παραστάσεις.
 

Καλή Σαρακοστή!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο