Θρεπτική χυλωμένη φασολάδα

fasolada

Ποιός να μου το ΄λεγε μικρή ότι θα πεθυμούσα να φάω μία αχνιστή χυλωμένη φασολάδα. Και όμως η φασολάδα είναι πλέον ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Μάλιστα, αν και πρόκειται για ένα φυτικό γεύμα, δεν του λείπει τίποτα από ένα οποιοδήποτε άλλο πλήρες γεύμα.

Τα φασόλια, κύριο συστατικό της φασολάδας, αποτελούν ένα διατροφικό θησαυρό και ένα από τα πιο σημαντικά όσπρια της ισορροπημένης και μεσογειακής διατροφής. Τα φασόλια, το “κρέας των φτωχών” όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται, και όχι άδικα, είναι πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης, η οποία μεταξύ των άλλων αποτελεί τη βάση ενός υγιούς ανοσοποιητικού. Μπορεί η ποιότητα της πρωτεΐνης των φασολιών να υστερεί έναντι αυτής του κρέατος, ωστόσο μπορούμε συνδυάζοντας τη φασολάδα με κάποιο δημητριακό όπως π.χ. ρύζι, κριθαράκι, πλιγούρι ή ψωμί ολικής, να αναβαθμίσουμε τη βιολογική αξία της φυτικής πρωτεΐνης της φασολάδας και τελικά να απολαύσουμε ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη εφάμιλλη του κρέατος.

Επιπλέον τα φασόλια είναι πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο καθώς και σε πρεβιοτικά, ουσίες που επίσης συμμετέχουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και τονώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Περιττό να πούμε ότι και όλα τα υπόλοιπα υλικά της φασολάδας, λαχανικά και  μπαχαρικά, ενισχύουν επιπλέον τη διατροφική της αξία αλλά και αναβαθμίζουν πολλά επίπεδα το τελικό γευστικό αποτέλεσμα.

Μάθε όλα τα μυστικά για τη πιο νόστιμη και θρεπτική, χυλωμένη φασολάδα.

Υλικά

  • 500g φασόλια βανίλιες Φενεού
  • 3 καρότα κομμένα σε φετούλες
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου
  • 2 κλωνάρια σέλερυ κομμένα σε φέτες
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • Λίγο πράσο κομμένο σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. βεγκέτα μείγμα μπαχαρικών
  • 1 κύβο λαχανικών
  • Λίγο σέλινο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 1 κ.γλ. μπούκοβο (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη ή θυμάρι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Μουλιάζουμε τα φασόλια σε ένα μπολ με νερό για 8-12 ώρες.
  2. Σουρώνουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε τα φασόλια.
  3. Κόβουμε τα λαχανικά.
  4. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε και σοτάρουμε τα λαχανικά για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας ελαφρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  5. Στην συνέχεια, ρίχνουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας.
  6. Προσθέτουμε τα φασόλια, τον κύβο λαχανικών και το μείγμα μπαχαρικών.
  7. Ρίχνουμε ζεστό νερό να καλύψει 4-5cm τα υλικά στην κατσαρόλα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  8. Σιγοβράζουμε την φασολάδα μας για περίπου 1 ώρα.
  9. Ελέγχουμε που και που μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο επιπλέον βραστό νερό ώστε να μην διακοπεί ο βρασμός του φαγητού μας.
  10. Δέκα λεπτά πριν βγάλουμε από την φωτιά ρίχνουμε λίγο ψιλοκομμένο σέλινο, αλάτι και πιπέρι στο φαγητό μας και καπακώνουμε πάλι την κατσαρόλα μας.
  11. Όταν η φασολάδα είναι έτοιμη, αφαιρούμε από τη φωτιά, και με μία ράβδο χειρός πολτοποιούμε για ένα δευτερόλεπτο ώστε να χυλώσει.
  12. Σερβίρουμε τη σούπα πασπαλίζοντας με λίγο μπούκοβο, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και συνοδεύουμε με ζεστό ψωμάκι, τυρί ή αντζούγιες, ελιές, ρίγανη ή θυμάρι. Καλή απόλαυση!
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο