Τυροπιτάκια με φύλλο βέργας

tyropitakia-fyllo-vergas

Τα τυροπιτάκια με φύλλο βέργας είναι μία από τις αγαπημένες μου συνταγές, την οποία τυχαία δημιούργησα στην προσπάθειά μου να ανακυκλώσω το φύλλο που είχε περισσέψει από κάποια πίτα που είχα φτιάξει. Φτιάχνονται γρήγορα και εύκολα, απλά τυλίγοντας το φύλλο με τη γέμιση τυριών σε μορφή φλογέρας. Η σύστασή τους σε τυριά χαμηλών λιπαρών όπως το ανθότυρο και το κατίκι, τα καθιστά μία περισσότερο ισορροπημένη επιλογή σε σχέση με την παραδοσιακή τυρόπιτα, στο οποίο συμβάλλει και η επιλογή του φύλλου βέργας. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα τραγανό, ελαφρύ, χαμηλών λιπαρών, πλούσιο σε πρωτεΐνες και ήπια αλμυρό σνακ, ιδανικό για μικρούς και μεγάλους.

Επιπλέον, τα τυροπιτάκια με φύλλο βέργας, σε αντίθεση με την κλασσική τυρόπιτα, είναι περισσότερο πρακτικά και εύκολα να μεταφερθούν σε τσάντα για σνακ στο σχολείο, το γραφείο ή και για σνακ εκδρομής.  Επίσης, μετά το ψήσιμο μπορούμε να καταψύξουμε, σε ειδικά σακουλάκια αποθήκευσης τροφίμων, όσα τυροπιτάκια δεν σκοπεύουμε να καταναλώσουμε άμεσα. Έτσι μπορούμε οποτεδήποτε να τα απολαύσουμε σε λίγα μόνο λεπτά, απλά ζεσταίνοντάς τα. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι η πιο light εκδοχή σε τυροπιτάκι που έχετε ποτέ δοκιμάσει. Για τα τυροπιτάκια με φύλλο βέργας θα χρειαστείτε:

Υλικά 

  • Φύλλο βέργας  (έτοιμο ή σπιτικό)

Για τη γέμιση:

  • 1 kg ανθότυρο
  • 300g τυρί φέτα
  • 200g κατίκι
  • 1-2 κ.σ. δυόσμο

Για το σπιτικό φύλλο βέργας θα χρειαστείτε:

 
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού (300 ml) νερό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι 

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίστε το αλεύρι και σε μία λακκούβα στο κέντρο του, ρίξτε το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατέψτε με τα χέρια, με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώνετε με τις γροθιές για 10-12 λεπτά, ώσπου να γίνει μαλακή και εύπλαστη.

Χωρίστε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και πλάστε το καθένα σε μία μικρή μπάλα. Αφήστε τις μπάλες ζύμης σε ένα μεγάλο ταψί, σκεπασμένες με διάφανη μεμβράνη να «ξεκουραστούν» για 30 λεπτά, σε θερμοκρασία δωματίου.

Ανοίξτε με τον λεπτό πλάστη (βέργα) τις μπάλες σε όσο πιο λεπτά φύλλα μπορείτε.

Για τα τυροπιτάκια με φύλλο βέργας

Στρώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου.

Σε ένα βαθύ μπωλ αναμειγνύουμε τα υλικά της γέμισης. 

Σε μία ευρύχωρη επιφάνεια, ανοίγουμε και απλώνουμε το φύλλο βέργας. Στη συνέχεια κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες μήκους και πλάτους περίπου δέκα εκατοστών.

Λαδώνουμε τη μία άκρη του φύλλου και απέναντι από αυτή τοποθετούμε ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Ανασηκώνουμε με τα δάκτυλά μας τη πλευρά με τη γέμιση και ρολάρουμε το φύλλο έτσι ώστε να τυλιχτεί σφιχτά η γέμιση.

Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια – φλογέρες στο ταψί και λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνειά τους με ένα πινέλο. Τέλος, μπορούμε να πασπαλίσουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 180-200 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

tyropitakia flogeres

Τέλος, εάν επιθυμούμε να καταψύξουμε τα τυροπιτάκια για μελλοντική κατανάλωση, περιμένουμε μέχρι να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και μετά φυλάμε σε ειδικά σακουλάκια τροφίμων στην κατάψυξη. Με αυτό τον τρόπο τα τυροπιτάκια ψημένα δεν κολλάνε μεταξύ τους μέσα στα σακουλάκια αλλά και κερδίζουμε χρόνο ψησίματος με αποτέλεσμα να τα έχουμε πολύ άμεσα διαθέσιμα και στη ποσότητα που τα χρειαζόμαστε κάθε επόμενη φορά.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο