Βελουτέ σούπα κόκκινης φακής

soupa kokkinis fakis

Η βελουτέ σούπα κόκκινης φακής είναι ένα απόλυτα ισορροπημένο πιάτο, υψηλής διατροφικής αξίας και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, αποτέλεσμα του συνδυασμού συμπληρωματικών φυτικών προϊόντων και μπαχαρικών. Με βασικό υλικό τη κόκκινη φακή, η βελουτέ σούπα κόκκινης φακής είναι πλούσια σε μέταλλα, πρωτεΐνες και διαλυτές φυτικές ίνες, χαρακτηριστικό που την κάνει περισσότερο εύπεπτη και ιδανική για άτομα που ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Η κόκκινη φακή έχει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία καθώς ασκεί σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και βοηθά στην ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης αίματος. Η βελουτέ σούπα κόκκινης φακής αποτελεί επίσης θρεπτικό γεύμα και για τη νηστεία αλλά και για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή χορτοφαγική διατροφή.

Για τη βελουτέ σούπα κόκκινης φακής θα χρειαστείτε:

Υλικά

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 3 κοτσάνια σέλερυ 
  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα/ή αντιστοιχη ποσότητα κολοκύθα σε κομμάτια 
  • 2 καρότα
  • 1 κ.γλ. κύμινο 
  • 1 κ.γκ. κουρκουμά 
  • 1/2 κ.γλ. ginger
  • αλάτι, πιπέρι
  • 5 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 1 1/2  φλιτζ. κόκκινη φακή, πλυμμένη/στραγγισμένη
  • 1 φλιτζ. στραγγισμένη ψιλοκομμένη ντομάτα (κονσέρβα ή φρέσκια)
  • 1/4 φλιτζ. ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο, χυμό λεμόνι/ή lime

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε μία αντικολλητική κατσαρόλα με 1 κ.σ. λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο, σέλερυ, καρότο και τη γλυκοπατάτα ή κολοκύθα σε κομμάτια.
  3. Ανακατεύουμε και κλείνουμε το καπάκι μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  4. Προσθέτουμε το κύμινο, κουρκουμά, σκόνη ginger, πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να βγάλουν τα αρώματά τους.
  5. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, τις φακές και τη ντομάτα.
  6. Μόλις αρχίσει να βράζει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 20 λεπτά μέχρι να ψηθεί η φακή.
  7. Με μία ράβδο χειρός πολτοποιούμε προσεκτικά και προσθέτουμε χυμό λεμονιού. 
  8. Τέλος, πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά μας και σερβίρουμε.
       Καλή σας απόλαυση!

Μικρά μυστικά διατροφής για τη σούπα κόκκινης φακής

  • Οι κόκκινες φακές είναι ήδη χωρίς τον φλοιό τους, οπότε δεν χρειάζονται πολύ βράσιμο. Το μόνο που θέλουν είναι ένα ξέπλυμα με τρεχούμενο νερό και ένα καλό στράγγισμα.
  • Οι κόκκινες φακές είναι ιδανικές για πουρέ και σούπες λόγω του σύντομου χρόνου προετοιμασίας.
  • Ο συνδυασμός φακής με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο ή δημητριακό, όπως ψωμί ή ρύζι, προσδίδει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος, αποτελώντας μια καλή επιλογή για χορτοφάγους.
  • Οι φακές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, ο οποίος όμως δεν απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, όπως ο σίδηρος του κρέατος. Η προσθήκη μιας πηγής βιταμίνης C μαζί με τις φακές, όπως σάλτσα ντομάτας, πιπεριές, χυμός λεμονιού κ.α. μπορεί να αυξήσει την απορρόφησή του φυτικού σιδήρου, και συνίσταται ιδιαίτερα σε όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση στο περιεχόμενο