τηγανίτες λαχανικών
Tηγανίτες λαχανικών
22 Νοεμβρίου 2019
κριθαρότο σουπιάς
Κριθαρότο με μελάνι σουπιάς
14 Απριλίου 2020
Εμφάνιση όλων

Τροφές για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα

τόνωση ανοσοποιητικού

τόνωση ανοσοποιητικού

Η καλή διατροφή αποτελεί αναμφισβήτητα βάση για την τόνωση και τη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, ικανό να μας προστατέψει από εποχιακές ασθένειες, κρυολογήματα και άλλα προβλήματα υγείας. Σπάνια μία τροφή ή συμπλήρωμα διατροφής μεμονωμένα μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ασθένειας. Ωστόσο μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας καταναλώνοντας συστηματικά τροφές πλούσιες σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, στο πλαίσιο μίας γενικότερα ισορροπημένης διατροφής.

Τροφές και θρεπτικά συστατικά για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα

Η πρωτεΐνη παίζει καθοριστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας, ιδιαίτερα στη φάση της ανάρρωσης και της αποκατάστασης. Καταναλώνετε ποικιλία πρωτεϊνούχων τροφών όπως θαλασσινά, άπαχο κρέας, πουλερικά, αυγά, όσπρια, προϊόντα σόγιας καθώς και ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Η βιταμίνη C, γνωστή για το προστατευτικό της ρόλο έναντι του κρυολογήματος και τη δράση της στην επούλωση των πληγών, βοηθάει επιπλέον το ανοσοποιητικό μας σύστημα διεγείροντας τη δημιουργία αντισωμάτων και άλλων πρωτεϊνών που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην παρεμπόδιση των πολλαπλασιασμών των ιών. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας σε βιταμίνη C καταναλώνοντας ποικιλία επιλογών πλούσιων σε βιταμίνη C όπως τα εσπεριδοειδή φρούτα (πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνια, γκρειπφρουτ), το ακτινίδιο, οι φράουλες, τα μούρα, η παπάγια, η κόκκινη πιπεριά, η ντομάτα.
Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό μας βελτιώνοντας την ανοσοαπόκριση. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας σε βιταμίνη Ε με επιλογές όπως το αβοκάντο, ο ηλιόσπορος, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, το φυστικοβούτυρο, φυτικά έλαια (όπως το ηλιέλαιο και το σιτέλαιο), ο σολομός, οι γλυκοπατάτες, οι νιφάδες βρώμης και τα αυγά.
Η βιταμίνη Α βοηθάει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού μας και μας προστατεύει έναντι λοιμώξεων διατηρώντας υγιή την επιδερμίδα μας και τους ιστούς του γαστρεντερικού και αναπνευστικού συστήματος. Αυξήστε τη πρόσληψη βιταμίνης Α στη διατροφή σας καταναλώνοντας τροφές όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, το μπρόκολο, το σπανάκι, οι κόκκινες πιπεριές, τα βερίκοκα, τα αυγά ή και τρόφιμα εμπλουτισμένα σε αυτή.
Ο ψευδάργυρος τονώνει το ανοσοποιητικό μας και βοηθάει την καταπολέμηση των μολύνσεων και την επούλωση των πληγών. Πλούσιες πηγές ψευδαργύρου αποτελούν το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα αυγά, η βρώμη, τα ολικής άλεσης προϊόντα, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι ιδιαίτερα οι ηλιόσποροι.
Τέλος, άλλα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β6, Β12, το φυλλικό οξύ, ο χαλκός, το σελήνιο και ο σίδηρος συμβάλλουν επίσης στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και κατέχουν σημαντική θέση στην ισορροπημένη διατροφή. Θωρακίστε το ανοσοποιητικό σας με φυσικό τρόπο. Προτιμάτε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά για να διασφαλίσετε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα, και συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας για το πώς θα τα εντάξετε στη διατροφή σας προτού αγοράσετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *